Logo
like 3600

Tippek ausztriai, osztrák adózáshoz 2021/2022


Tippek ausztriai, osztrák adózáshoz 2021/2022

Költségbevallás

A hazai, magyar gyakorlattal ellentétben, Ausztriában nem az adót kell évente bevallani, hanem az adott adóév során felmerült költségek kerülnek bevallásra. Ezt éves költségbevallásnak hívják. A munkáltatónak az adott évre vonatkozó éves bérigazolásokat 2022.02.29-ig kell leadni a munkahely szerint illetékes adóhatóságnál. Ebből az igazolásból a dolgozó rendelkezésére is bocsáthat egy példányt szintén 2022.02.29-ig, viszont ez nem kötelező, ha az év folyamán minden hónapban megkapta a foglalkoztatott a havi bérelszámoló-igazolását, a Lohnzettel-t. A költségbevalláshoz nem szükséges ezt az igazolást csatolni, viszont ha a bírálat során az adóhivatal ellenőrzést végez, bekérheti ezt a dokumentumot a munkavállalótól. Ezen az igazoláson található a teljes éves befizetett adó összege is, amely irányadó ahhoz, hogy a költségbevallást követően mekkora összegű jóváírásra számíthat a munkavállaló.

Adóalapot csökkentő tételekről

Az éves költségbevallásban nagyon sokféle kiadás bevallására van lehetőség, amelynek egy része adóalapot csökkentő tételként jelenik meg. Ezek a típusú költségek nem kerülnek kifizetésre, hanem az éves bruttó munkabért terhelő költségként jelentkeznek. 2016-ban Ausztriában az addigi 3 sávos adózási formát felváltotta a 7 sávos, ezért kiemelten fontos, hogy az adóalap csökkentő költségekről informálódjon a munkavállaló. Ide soroljuk például a gyermekkedvezményt, amelyet abban az esetben, ha mindkét szülő Ausztriában dolgozik, megosztva is igényelhetnek. Lényeges információ, hogy csak abban az esetben érdemes megosztani a gyermekkedvezményt, ha mindkét szülő 11.000 euró felett keresett éves szinten. A gyermekkedvezmény igénylésénél nem feltétel a családi pótlék folyósítása, illetve pár hónapos munkaviszony esetén is benyújtható az igénylés.

Ingázói átalány, a Pendlerpauscale

Az úgynevezett ingázói átalány /Pendlerpauschale/a költségbevallásban igényelhető adóalap csökkentő tételek másik fontos eleme. Ezen a tételen leírható költség nagyságát a bejelentett munkahely és a bejelentett lakóhely között megtett kilométer alapján, egy táblázat segítségével számítják ki a naponta ingázó munkavállalók részére. Nem szükséges hozzá semmilyen igazolás, tankolási bizonylat vagy  éppen kilométerkönyv. Azok a dolgozók, akik például csak hetente egyszer járnak haza a magyarországi lakcímre, és nem rendelkeznek ausztriai melléklakcímmel, úgy ők is a táblázat alapján kerülnek besorolásra és ez alapján igényelhetnek részleges költségvisszatérítést.

Hazajárási költség

A hazajárási költség a harmadik lényeges eleme az adóalap csökkentő tételeknek. Az igénylés feltétele, hogy az Ausztriában dolgozó munkavállalónak legyen bejelentett ausztriai melléklakcíme, amit hivatalos Meldezettel-lel, vagyis ausztriai lakcím-bejelentővel tud igazolni. Ilyen esetekben még kettős háztartás – vezetési költségek is leírhatók. A kettős háztartás vezetési költségeket akkor lehet elszámolni, ha az Ausztriában fenntartott lakásról hivatalos bérleti szerződés van és az erre befizetett díjakról a főbérlő tételes éves kimutatást tud adni a bérlőnek, vagyis a munkavállalónak. Lényeges információ lehet, hogy az ausztriai albérletek esetében a bérleti díj sok esetben tartalmazza a teljes vagy a részleges rezsiköltséget is. Abban az esetben, ha több dolgozó bérli ugyanazt a lakást, akkor természetesen ennek költségeit csak egy személy írhatja be a bevallásba.

Egyedülnevelő-, és egyedülkereső-kedvezmény

Az adóalapot csökkentő tételek mellett vannak olyan a költségbevallásban érvényesíthető tételek, amelyek ténylegesen kifizetésre kerülnek a munkavállaló részére, így növelve az adójóváírás összegét. Az egyik ilyen tétel a gyermeküket egyedül nevelő munkavállalók esetében az un. egyedülnevelő-kedvezmény, amelynek feltétele, hogy a munkavállaló az eltartott gyermeke / gyermekei után kapja az osztrák családi pótlékot folyamatosan, amit adott adóévben minimum 7 hónapra már folyósítottak. Igényelhető úgynevezett egyedülkereső-kedvezmény is olyan dolgozók esetében, ahol a dolgozó partner éves jövedelme nem éri el a 6.000 eurót, akár Magyarországon, akár szintén Ausztriában dolgozik. Ennek szintén feltétele, hogy az igénylést megelőzően folyósítottak minimum 7 hónapra ausztriai családi pótlékot. Mind az egyedülnevelő-, mind pedig az egyedülkereső-kedvezmény összege a gyermekek számától függ. Többgyermekes pótlékot is lehet igényelni abban az esetben, ha a családban 3 vagy több gyermeket nevelnek. Ennek feltétele a minimum 6 hónapra kifolyósított ausztriai családi pótlék és a szülők összes éves jövedelme nem haladhatja meg az 55.000 eurót.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.