Logo
like 3600

Osztrák társadalom biztosítási tudnivalók


Osztrák társadalom biztosítási tudnivalók

Ausztriában a kötelező biztosítás rendszere egy átfogó szociális védelem, amely belföldön minden önálló vállalkozót és alkalmazottat, valamint bizonyos hozzátartozókat érint. Azoknak a személyeknek, akikre ez a rendszer nem (vagy csak részben) vonatkozik, lehetőségük van egy önkéntes biztosítás megkötésére.

Ki hol biztosított?

A társadalombiztosítás három ágra tagolódik: egészség-, baleset- és nyugdíjbiztosításra. Az egyes biztosítási ágak végrehajtásában a legtöbb esetben különböző biztosítók felelősek.

A területi egészségbiztosító pénztárak csak az egészségbiztosítás végrehajtásáért felelősek, a társadalombiztosítási intézet az egészség-, baleset- és nyugdíjbiztosításért is.


Egészségbiztosítás

Melyik az Ön számára illetékes egészségbiztosító?

A kérdésre a válasz alapvetően az Ön foglalkozásának a jellegétől függ.

  • Vállalkozói Társadalombiztosítási Intézet (SVA)
  • Mezőgazdaságban Dolgozók Biztosítási Intézete (SVB)
  • Közszolgálati Dolgozók Biztosítási Intézete (BVA)
  • Vasutasok és Bányászok Biztosítási Intézete (VAEB)

 

Balesetbiztosítás

Ahogy az egészségbiztosításban a területi egészségbiztosító pénztárak, a balesetbiztosításban az Általános Balesetbiztosítási Intézet (AUVA) az illetékes. Az AUVA a balesetbiztosítást minden személy számára (munkás, alkalmazott, vállalkozó, tanuló) végrehajtja, akiknél más balesetbiztosító nem illetékes.


 

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás foglalkozási csoportok szerint tagolódik. A munkásoknak, alkalmazottaknak, bányászoknak, építőipari dolgozóknak, szabadúszóknak és közjegyzőknek megvan a saját nyugdíjbiztosítójuk.


 

Kötelező biztosítás

Általános társadalombiztosítási törvény (ASVG)

Az ASVG szabályozza Ausztriában az egészség-, baleset- és nyugdíjbiztosítást munkavállalók és szakmunkástanulók esetén, illetve a balesetbiztosítást bizonyos szabadúszók esetében.

Hivatalnokok egészség-és balesetbiztosításáról szóló törvény (B-KUVG)

A B-KUVG szabályozza az egészség-, baleset- és nyugdíjbiztosítást azon személyek esetén, akik közfoglalkoztatás alatt állnak. A kötelező biztosítás végrehajtásában a B-KUVG szerint a Közszolgálati Dolgozók Biztosítási Intézete (BVA) illetékes.


 

Vállalkozói társadalombiztosítási törvény (GSVG)

A GSVG szabályozza az egészség- és nyugdíjbiztosítást Ausztriában a legtöbb belföldön szabadúszó számára (kivétel építőipari dolgozók).

A kötelező biztosítás végrehajtásában a GSVG szerint a Vállalkozói Társadalombiztosítási Intézet (SVA) illetékes.


 

Szabadfoglalkozású vállalkozói társadalombiztosítási törvény (FSVG)

A FSVG szabályozza az egészség-, baleset- és nyugdíjbiztosítást Ausztriában a szabadúszók, például orvosok, gyógyszerészek, ügyvédek számára.


 

Mezőgazdasági termelők társadalombiztosításáról szóló törvény (BSVG)

A BSVG szabályozza az egészség-, baleset- és nyugdíjbiztosítást Ausztriában a szabadúszók számára a mezőgazdaság és erdészet területén, hozzátartozóik számára is.


 

E-card

Az E-card chipkártya alapú igazolvány, amellyel Ausztriában minden társadalombiztosítással rendelkező személynek rendelkeznie kell. A kártyát nem kell külön igényelni, azt a biztosítás megkötésével egyidejűleg automatikusan kiküldik. Az E-card chipkártyán csak a tulajdonos neve, a kártya száma és a biztosítási szám olvasható, de a chipkártya tartalmazza a biztosított azon adatait is, amelyek csak az orvos számára hozzáférhetőek.

A kártyát a betegnek minden orvosi vizsgálatra magával kell vinnie!

A kártya díját a munkaadó fizeti, a család minden egyes biztosított tagjának külön kártyát küldenek és nincs lejárati ideje.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.