Logo
like 3600

Orvosi ellátás ausztriai munkavállalás esetén


Orvosi ellátás ausztriai munkavállalás esetén

Ha valaki külföldön vállal munkát, azt be kell jelentenie a magyar egészségügyi hatóságnak.

 

 
Ellenkező esetben a rendszer úgy érzékeli, hogy elmulasztotta az egészségügyi járulék befizetését, melyet a NAV kér számon.

 


 

A bejelentésnek több féle módon is eleget tehet: a munkavállaló személyesen bejelenti az egészségbiztosítási pénztárban, mielőtt dolgozni kezd, vagy ha már külföldön tartózkodik és kiutazás előtt nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, akkor a külföldi EU hatósággal kell leigazoltatni, hogy külföldön biztosítva van. Erre szolgál az E106-os nyomtatvány. Amennyiben ezt valaki hosszabb ideig nem tette meg, a külföldön eltöltött munkaviszonyát az E104-es nyomtatvány kikérésével tudja igazolni. Aki nem rendelkezik külföldön állandó lakcímmel, az az E106-os nyomtatvány megküldése után Magyarországon is jogosult teljes körű egészségügyi ellátásra. Akinek külföldön állandó lakcíme van, az Magyarországon csak sürgősségi ellátásban részesülhet. Minden egyéb ellátást abban az országban kaphat meg, ahol dolgozik.

E
Ha a munkavállalónak rendezett a jogviszonya az egészségbiztosítási pénztár felé, úgy jogosult teljes körű egészségügyi ellátásra. Ellenkező esetben csak sürgősségi ellátásban részesülhet.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.