Logo
like 3600

Néhány tudnivaló a várandósságról ausztriai munkahely esetében


Néhány tudnivaló a várandósságról ausztriai munkahely esetében

Mi illeti meg a várandós kismamát?

Munkavállalóként Önt is megilleti az anyasági védelem, azaz a Mutterschutz a munkaidejére, a munkahelyén eltöltött idejére és állampolgárságára való tekintet nélkül. 8 héttel a szülés várható időpontja előtt a kismamánka már nem szabad dolgoznia. A „Mutterschutz” időszaka a szülés utáni 8 hétben is tart, ekkor sem dolgozhat a friss anyuka. Koraszülés, ikrek születése esetén, illetve császármetszés esetén ez az időszak a szülés után 12 hétig tart. Ez alatt az idő alatt a kismamának a betegbiztosító ún.„Wochengeld”-et (terhességi gyermekágyi segély) folyósít. Ennek feltételeiről itt írtunk. 

A terhesség során, amíg a kismama dolgozik, nehézséget jelenthez az orvoslátogatás és ezáltal a soron következő terhesgondozáson belüli vizsgálaton való megjelenés. Amennyiben nem lehetséges vagy nem elvárható Öntől a vizsgálatok munkaidőn kívüli elvégeztetése (mert pl.: az orvosok rendelési ideje nem teszi ezt lehetővé), úgy lehetősége van munkaidőben orvoshoz menni, a munkáltató ez esetben köteles arra az időtartamra is kifizetni a munkabérét.


 

A várandósság bejelentésétől a „Mutterschutz”-on keresztül a „Karenzvereinbarung”-ig.

A munkáltatónak miharabb javasolt tudomást szereznie az Ön terhességéről, főként abban az esetben, hogy olyan munkát végez (nehéz tárgyak emelése, folyamatos állómunka stb.), amelyeket a várandósság ideje alatt nem vagy csak korlátozottan szabad végezni.  a munkáltatójának is jeleznie kell azt, azonban a terhesség nem közlése nem képezhet elbocsátási alapot. A terhesség  bejelentése után a munkavállaló felmondás ellenivédelmet kap. Amennyiben a munkáltatója kéri, köteles orvosi igazolást felmutatni terhességéről. A terhesség bejelentésének halasztása nem képezheti későbbi elbocsátás alapját.

Várandós anyukák a várandósság „kezdetétől” felmondás elleni/alóli védelmet (Kündigungsschutz) élveznek, amely a szülés után még 4 hónapig védi őket az elbocsátástól.
FONTOS: Próbaidő alatt nem él a felmondás elleni védelem a munkavállaló részére! A munkahely további megtartása érdekében a munkáltató a munkavállalóval egy ún. Karenzvereinbarung-ot (megegyezés várakozási időről) köt írásos formában, amely időszak alatt a munkáltató köteles megőrizni a munkahelyét. A „Karenz” (várakozási idő) lejárta után még 4 hétig nem mondhat fel a munkáltató a munkavállalónak, azonban ennek letelte után nem köteles tovább fenntartani a helyét. A „Karenz” időszaka azonban maximum a gyermek 2. születésnapját megelőző napig tarthat. Amennyiben a munkavállaló közben ismét várandós lesz, a Karenz időszaka is meghosszabbodik, illetve ismét életbe lép a felmondás elleni védelem és az anyasági védelem, valamint ismét Karenzvereinbarung megkötése történik a munkáltatóval.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.