Logo
like 3600

Milyen esetekben nem jár munkanélküli segély Ausztriából?


Milyen esetekben nem jár munkanélküli segély Ausztriából?

Sokan keresnek minket azzal kapcsolatban, hogy elutasították az ausztriai munkanélküli segély iránti kérelmüket. A tanácstalan magyar munkavállalók a legtöbb esetben nem tudják az elutasítás okát, akár a szakmai nyelvezet nehezebb érthetősége vagy a német nyelv hiányos ismerete miatt.
Célom, hogy segítsek a bloggal, ezért jelen cikkben összegyűjtöttem, hogy kik azok az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók, akik nem jogosultak munkanélküli segélyre.

  1. Határ menti ingázók: határ menti ingázók azok, akiknek a lakóhelye Magyarországon van, de a munkavégzés céljából kijárnak, ingáznak Ausztriába. Ez esetben a munkanélküliség esetén csak a lakóhely szerinti országból, Magyarországról kaphat munkanélküli ellátást, mintha itthon dolgozott volna. A magyar Munkaügyi Központban szükséges igényelni a munkanélküli segélyt, amely megállapításánál a magyar ellátó szerv figyelembe veszi az Ausztriában szerzett biztosítási időt és a jövedelmet). Amennyiben tévesen Ausztriában igényelted meg a munkanélküli segélyt, úgy azt illetékesség hiányában el fogják utasítani. 

Az AMS szigorúan ellenőrzi, hogy a munkaviszony megszűnésének napján az igénylőnek Ausztriában volt-e a lakhelye vagy sem. Ez a tény lesz döntő az eljárás során. Abban az esetben, ha a munkanélkülivé válás után, vagy akár rövid idővel azelőtt jelentkezett be osztrák lakcímre, akkor az AMS megállapítja, hogy a létérdek középpontja nem Ausztriában található, így elutasításra kerül a kérelem.

  1. Szezonális munkavállalók: Akik csupán szezonális, időleges munkavállalás okán, csak határozott ideig dolgoznak Ausztriában, de ezen kívül nem Ausztriában élnek. Ők a foglalkoztatottságuk megszűnése után nem állnak rendelkezésre az osztrák munkaerő piacon, így munkanélküli segélyre nem jogosultak Ausztriában. Ők szintén kizárólag a lakhely szerinti országban kaphatnak munkanálküli ellátást, így az igénylést is a lakhely szerinti országban kell benyújtaniuk hasonlóan az első esethez. 
  1. Ausztriai családi pótlékban részesülők, akiknek családi lakhelye Magyarországon található, a két ellátásra egyszerre nem jogosultak. A családi pótlék igényléshez kötelező a kérelmező és a gyerek/gyermekek közös lakhelye, (vagy a gyerektartás címén fizetett összeg igazolása), a munkanélküli segély igényléséhez pedig az, hogy az érintett létérdekeinek középpontja Ausztria legyen. Ha valaki Ausztriából kap munkanélküli segélyt, miközben családi lakhelye Magyarországon található, az adóhivatal nem fogja a családi pótlékot a továbbiakban folyósítani.

Ha az AMS elkezdi folyósítani a munkanélküli segélyt, de a későbbiekben kiderül, hogy a létérdekek középpontja nem Ausztria, úgy a segély utalását beszüntetik, illetve a már kifizetett ellátásokat is egy éven belül kötelezően vissza kell fizetni. Ez abban az esetben áll fenn, ha az igényjogosultság elismerése hamis adatok megadásán, vagy a döntés szempontjából fontos személyi körülmények elhallgatásán alapult.

Hasznos tudnivaló!

Ha az osztrák munkaviszony megszűnik, akkor a volt munkaadó székhelye szerinti illetékes AMS-től kérje ki az U1-es igazolást az adott biztosítási időszakról. Az U1-es igazolás szükséges Magyarországon az álláskeresési ellátás igényléséhez.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.