Logo
like 3600

Mi is az a BUAK?


Mi is az a BUAK?

A BUAK az Építőipari dolgozók szabadság- és végkielégítési pénztára több évtizede jött létre, hogy az építőiparban dolgozók segítségére legyen a szabadságuk megszerzését illetően.

A BUAG törvénye alá tartozik minden osztrák építőipari cég, illetve minden Ausztriában tevékenykedő, de más országban bejegyzett cég. Vagyis, ha egy magyar vállalkozás akár magyar, akár osztrák munkavállalókkal végeztet építőipari munkát Ausztriában, akkor a BUAG törvénye alá tartozik, így köteles a BUAK-nál bejelenteni a dolgozókat.

Amit fontos említeni, hogy NEM minden tevékenység tartozik BUAG bejelentési kötelezettség alá. Például a villanyszerelési, illetve gipszkartonos munkák elvégzése nem tartozik ide.

A BUAK lényege, hogy a munkaadók egy meghatározott összeget (munkakörtől függően változik) befizetnek a pénztárba a munkavállaló után minden egyes náluk ledolgozott nap után. A munkavállaló a pénztár felé SOHA nem fizet! A BUAK minden munkavállalónak egyénileg tartja nyilván hány napot dolgozott, pontosabban hány napra fizették meg utána a díjat, erről negyedévente postán értesítést küld. Ezek a ledolgozott időszakok, az egy napos foglalkoztatások is összeadódnak, és ebből számolják ki, hogy hány nap szabadság jár a munkavállalónak, illetve mekkora összeg illeti meg a szabadság idejére.

 


 

Szabadság felhasználása

  • A szabadság felhasználásának a feltétele, hogy munkaviszonyban kell állni. Ha munkaadót vált, a következő munkaadónál épp úgy kivehető az addig jogosulttá vált szabadság.
  • A munkaadóval kell megállapodni, hogy mikor veszi ki a szabadságot, és ő fogja ezt bejelenteni a BUAK-nak.
  • Ezt követően a pénztár kiszámolja, hogy mekkora összeg jár a szabadság idejére (az eddig utána befizetett díj alapján) és átutalja a munkavállalónak.

 


 

Végkielégítés

  • Amennyiben nincs alkalmazásban már 6 hónapja olyan munkaadónál, mely a BUAG hatálya alá tartozik, kérvényezheti a munkavállaló, hogy a jogosult szabadsága idejére járó pénzt utalják át neki.
  • 6 hónapot meghaladó időszakon túl lehet igényelni, de maximum 3 éven belül, utána elveszik.

Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.