A normális munkaidő heti 40 órára vonatkozik, általában 5 napra leosztva. Ezt azonban a munkáltató – a hatályos törvény szerint – heti 6 napra is ütemezheti, amennyiben 26 napod szabad marad. Arra azonban érdemes odafigyelned, hogy a 6. munkanapod plusz pótlékot jelent – az alapbéred 50 %-át.
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Ha egy 6-napos-munkahéten Te 5 napon keresztül 7 órát dolgozol, a 6. munkanapodon már csak 5 órát kell dolgoznod, így jön ki a törvényes heti 40 órád. A 6. nap 5 munkaóráját 50%-os pótlék illeti. Tehát a pótlék nem csak túlóra esetén áll fenn. A vendéglátásban persze az említett 40 óránál többet fogsz dolgozni, hiszen a vendégnek nem mondhatod azt, hogy nem kap aznap vacsorát, mert Neked fél órája lejárt a munkaidőd. Ebben az esetben, azaz, ha pl. Te heti 6 napon dolgozol napi 9 órákat, vagyis összesen 54 órát: ebből 40 órát az alapbéred szerint és 14 órát túlóraként (50%-os pótlékkal) köteles elszámolni Neked a munkáltató.
Fontos megemlíteni, hogy a munkáltatónak kötelessége vezetnie a ledolgozott összmunkaidődet, azaz a normális munkaidőt és a túlórákat is és ezt hetente, de legalább havonta Neked is az aláírásoddal igazolnod kell. Noha a kollektív szerződés megszab egy bizonyos maximális túlórát – ez heti legfeljebb plusz 15 óra és a napi összmunkaidő nem lépheti át a 10 órát -, de ez kicsit trükkösebben alakul a szezonálisan üzemelő vendéglátóegységek esetében.
Nézzünk erre egy példát egy 18-hetes szezon esetében:
754 óra
A munkavállaló normál heti munkaideje ebben a 18-hetes szezonban 40 óra, azaz összesen 720 óra
Ennek alapján a munkavállalónak 754 – 720 = 34 túlórája van a szezonban.