Logo
like 3600

Leggyakoribb nyomtatványok


Leggyakoribb nyomtatványok

Itt most sorra vesszük a leggyakoribb visszatérítésekhez szükséges nyomtatványok listáját

 


 

Adó-visszatérítéshez szükséges nyomtatványok

 

E9

Azon országban megszerzett jövedelem után, amellyel Magyarországnak van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, az adózónak Magyarországon nem keletkezik adófizetési és bevallási kötelezettsége. A bevallást a jövedelemszerzés helye szerinti államban kell benyújtania az adózónak. Ehhez kell csatolnia a magyar adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást.

Ha az adózó külföldi adóbevalláshoz kér jövedelemigazolást, úgy elsőként be kell szereznie a külföldi adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványt, amin az ügyfélszolgálat dolgozói leigazolják a Magyarországról származó jövedelmet. Ilyen lehet például az osztrák adóhatóság által rendszeresített, úgynevezett E9-es számú „Bescheinigung EU/EWR” című nyomtatvány.

 


 

Családi pótlékhoz szükséges nyomtatványok

 

E401/E411

A családi pótlék esetében, ha egy családapa vagy családanya egy EU tagországban dolgozik, és az egész család kiköltözik, megszűnik a magyarországi jogosultság, és az ottani családi pótlékra lesznek jogosultak. Az igényt a juttatásra vonatkozóan a kinti illetékes hatóságoknak kell benyújtani.

Ha nem az egész család költözik, és az itthoni családi pótlék továbbra is jár a gyermek(ek) után, akkor a kinti illetékes szerv megkeresi a magyarországi folyósítót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a család Magyarországról kap-e családi pótlékot. Amennyiben igen, és az ottani juttatás magasabb összegű, az adott tagállam hatóságai kötelezettek a különbözet kifizetésére.

A családtámogatás igényléséhez két nyomtatvány szükséges:

  • E401, amely azt igazolja, hogy hányan laknak itthon egy háztartásban,
  • E411, amely azt igazolja, hogy a kérvényező itthon milyen családtámogatási ellátásokra jogosult.

 


 

Társadalombiztosításhoz szükséges nyomtatványok

 

E104

Az uniós szabályok rögzítik, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi, kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított.

Azért, hogy az uniós rendeletnek megfeleljen, a magyar jogszabály kimondja, hogy abban az esetben, ha a belföldi személy valamely EGT tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól, illetve nem is fizethető ilyenkor az egészségügyi szolgáltatási járulék Magyarországon.

Azt, hogy valaki külföldön rendelkezik biztosítással, 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A bejelentéshez szükséges nyomtatványt a magyarországi lakóhely szerinti regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell kitöltve eljuttatni.

 

E106

Foglalkoztatott és önfoglalkoztató személyek, és a velük egy országban élő családtagjaik számára.

Azok a személyek, akik dolgoznak egy adott országban, de egy másikban élnek és oda hetente legalább egyszer visszatérnek, az úgynevezett határon átkelők. Az ő biztosítottságukat tekintve az illetékes ország az, ahol dolgoznak. Azonban, hogy a lakóhelyükön is igénybe tudjanak venni ellátásokat betegség és anyaság esetén, az illetékes biztosítottnak az E106-os igazolást kell kitöltenie. Az ellátások magukba foglalják az orvosi és fogászati kezelést, gyógyszereket és kórházi kezelést.

 

E109

Más országban élő családtagok ellátására szolgáló igazolás.

Amennyiben a külföldön élő és dolgozó magyar állampolgár eltartott családtagjai Magyarországon élnek és nem rendelkeznek Magyarországon egészségbiztosítási jogviszonnyal, az ő magyarországi egészségügyi ellátásra való jogosultságuk az E109-es nyomtatvány kiváltásával igazolható.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.