Logo
like 3600

Mi a GYES kifizetésének módja?


Mi a GYES kifizetésének módja?

Ebben az esetben is munkaviszony függő, hogy melyik állam fizeti ki a GYES-t.
Ha az egyik szülőnek van Magyarországon munkaviszonya, akkor Ausztriából a különbözetre lesz jogosult. Magyarországon a 3 év alatt kifizetett TGYÁS, GYED és GYES összegét éves szinten kiszámolva kerül megállapításra az osztrák gyermekgondozási segély.

A juttatást a magyar GYES vagy GYED és az osztrák GYES különbözeteként, évente egyszer fizetheti ki az osztrák Egészségbiztosítási Pénztár, amennyiben Magyarországon rendelkezik az egyik szülő jogviszonnyal, illetve ha az édesanyának fennálló jogviszonya van pl. GYED esetében.

Ha nem volt munkaviszony és csak a GYES-re van jogosultság Magyarországról, megszüntetik az ellátás folyósítását és csak Ausztriából  kerül kifizetésre havi rendszerességgel a GYES.
Ennek megfelelően az osztrák Egészségbiztosító megvizsgálja, illetve a Magyar Államkincstár aktuális adatai alapján becsléssel állapítják meg, hogy a három év alatt összesen mekkora összeget folyósítanak Magyarországról. Ezt az összeget kivonják az Ausztriában választott GYES időtartamnak megfelelő teljes összegből, majd az így kapott értéket osztják el az osztrák verziónak megfelelő napok számával és ezt szorozzák 365-tel – így jön ki az egy évre vonatkozó különbözet.Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.