Logo
like 3600

Hogy működik a kifizetés?


Hogy működik a kifizetés?

Ha a család lakcíme (ahol a gyermek az igénylővel közös háztartásban él) Magyarországon van, a családi pótlékot kétféle módon fizethetik ki Ausztriában:

  • Különbözeti kifizetés: a magyar családi pótlék és az osztrák teljes családi pótlék különbözetét jelenti.
    Ezt évente egyszer, mindig az előző évre kell beadni. Ez a fizetési módozat érvényes minden olyan esetben, amikor a gyermek valamelyik szülője Magyarországon bármilyen jogviszonnyal rendelkezik (munkaviszony, vállalkozó, munkanélküli, nyugdíjas, stb.). Ekkor nem lehet a magyarországi családi pótlékról lemondani, még abban az esetben sem, ha az anya vagy apa tartózkodási helye, munkaviszonya ismeretlen. 

  • Teljes összegű családi pótlék: abban az esetben jár, ha egyik szülőnek sincs Magyarországon jogviszonya. A Finanzamt juttatja havonta. Az Államkincstár automatikusan megszünteti a magyar családi pótlék folyósítást.

Abban az esetben, ha megszűnik az osztrák munkaviszony és nem jogosult a családi pótlékot igénylő szülő munkanélküli ellátásra, a kijelentés időpontjától nem jár a családi pótlék. Ha a család kéthavonta kapja a juttatást, célszerű azonnal jelezni a munkaviszony megszűnésének tényét az osztrák adóhatóságnál, ellenkező esetben a jogosulatlan kifizetéseket visszafizettetik. Ilyenkor Magyarországról újból meg kell igényelni a családi pótlékot.Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.