Logo
like 3600

Milyen különkiadások (Sonderausgaben) érvényesíthetők?


Milyen különkiadások (Sonderausgaben) érvényesíthetők?

A szintén adóalap csökkentő hatású különkiadásoknál alapvetően különbséget teszünk a korlátozott mértékű és a korlátlan mértékű leírhatóságot tekintve.

Korlátozott mértékben negyedrészt levonható különkiadások:

Ezeket a kiadásokat évente összesen legfeljebb  2.920 € összegig írhatják le a munkavállalók az adóalapból. Egyedül keresőknek vagy gyermeket egyedül nevelőknek járó adókedvezményre jogosultak esetében ez az összeg 5.840 €. Bizonyos feltételek mellett három gyermektől a legmagasabb leírható összeg 1.460 €-val emelkedik. Ezen különkiadások összegének csak egynegyed része kerül beszámításra az adócsökkentésnél. Az adóbevallásban a teljes összeget kell megadni, a kedvezményként figyelembe vehető értéket a Finanzamt számítja ki!

  • Személybiztosítások díja: kockázati életbiztosítások, balesetbiztosítás, az állami nyugdíjbiztosításon belül fizetett külön díjak, önkéntes egészségbiztosítás, halál esetére és megélésre szóló tőkebiztosítás, járadékbiztosításhoz élethosszig fizetett járadékkal, ápolási biztosítás, özvegy-, árva-, ellátási- és elhalálozási pénztárhoz, önkéntes magasabb összegű biztosítás a kötelező nyugdíjbiztosítás keretében, lakótér kialakítására vagy felújítására fordított kiadások – ezek csak Ausztria területén lévő ingatlanra vonatkozhatnak.
  • Új részvények és lakástakarékossági részvények
  • Egyházi adók: évi  200 € összeghatárig
  • Adományok: az előző évi jövedelem 10%-áig 

Fontos!

Az adóhivatal automatikusan figyelembe vesz 60 € különkiadást, mint egynegyed részt, tehát 240 € alatti összeg beírása esetén nem változik az adó összege.

Korlátlan értékben elszámolható különkiadások:

Az önkéntes folytatólagos biztosításra befizetett összegek a törvényes nyugdíjbiztosításon belül és a biztosítási idők pótlólagos megvásárlása a törvényes társadalombiztosításon belül, összegkorlátozás nélkül és teljes mértékben (negyedelés nélkül), valamint az átalányösszeg levonása nélkül leírhatók.Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.