Logo
like 3600

Útiköltség visszatérítés – hogyan működik?


Útiköltség visszatérítés – hogyan működik?

A lakóhely és munkahely közötti távolság rendszeres megtételét az utazási költségekhez kapcsolódó adókedvezménnyel támogatják. Alapvetően megkülönböztetünk „kis ingázó” és „nagy ingázó” átalányt.

Kis ingázó kedvezmény jár, ha a lakóhely és munkahely távolsága min. 20 km és megtételéhez tömegközlekedési eszköz használata elvárható.

Nagy ingázó kedvezményt abban az esetben fogadja el az Adóhatóság, ha a távolság min. 2 km és tömegközlekedési eszköz használata nem várható el.

Az alábbi esetekben nem várható el a tömegközlekedési eszköz használata:

  •  járásképtelenség, mozgáskorlátozottság,
  •  az útvonalon nincs lehetőség tömegközlekedési eszköz igénybevételére,
  •  tömegközlekedési eszköz használata nem elvárható időt vesz igénybe (2-20 km esetén több mint 1,5 óra; 20-40 km esetén több mint 2 óra, 40 km felett több mint 2,5 óra).
Ingázó átalányKis ingázóNagy ingázó
2-20 km€ 0€ 372
20-40 km€ 696€ 1.476
40-60 km€ 1.356€ 2.568
60 km felett€ 2.016€ 3.672

 


 

Fontos!

Az ingázó átalány abban az esetben jár, ha a munkavállaló a lakóhely és munkahely közötti távolságot az adott hónapban legalább 11 napon megteszi. Érvényesítésére csak akkor van lehetőség, ha az átalányt a munkavállaló év közben nem vette figyelembe (Lohnzettel-en). Az ingázó átalány adóalap csökkentő tétel, ami azt jelenti, hogy az Adóhivatal annak újraszámolását követően a csökkentett összegű adó és a munkáltató által befizetett adóelőleg különbözetét fizeti vissza.

Újdonság!

PendlereuroAbban az esetben ha az ingázói átalány feltételei megvalósulnak, akkor az ingázói átalány mellett 2013. január 1-től az úgynevezett Pendlereuró is érvényesíthető. Az Pendlereuró a lakóhely és a munkahely közti távolságot figyelembe véve évente egyszer kilométerenként 2 €. Természetesen ez a juttatás is a munkaviszony időtartamára jár, így ha a munkaviszony nem tartott egész évben, akkor arányosítani kell az összeget. Ha a naptári év során munkahelyváltás történt és ezáltal az ingázói euró összege változik, akkor a távolságnak megfelelően az ingázói eurót is így kell számolni.

Kettős háztartásvezetés és hazautazás családhoz

Ha a munkavállaló lakóhely és munkahelye közötti távolság nem teszi lehetővé a napi ingázást (min. 120 km) lehetőség van a kettős háztartásvezetés ráfordításainak leírására abban az esetben, ha a munkahely közelében lévő bejelentett lakcímmel kapcsolatban költségek merülnek fel. Így havi szinten leírható a lakbér és üzemköltség, illetve berendezési költség címén is elszámolhatóak pl. szállodai költségek.
Leírhatóak továbbá a hazautazás költségei is havi 306 € összegig, attól függően, hogy milyen tényleges költségek (pl. üzemanyag) merültek fel a hazautazást illetően.

Milyen feltételek megléte esetén lehet a fentieket elszámolni?

  • A család lakóhelyén közös háztartásban eltartott gyermek él és a család átköltözése nem elvárható,
  • ápolásra szoruló, a háztartásban élő családtag gondozása vagy egyéb nyomós ok nem teszi lehetővé a lakóhely áthelyezését
  • igazolhatóan időszakos, korlátozott időtartamra vonatkozó munkavégzés esetében házas vagy élettárs a lakóhely közelében kereső tevékenységet folytat és éves jövedelme meghaladja a € 6.000-nak megfelelő összeget,
  • ha a partner foglalkozás nélküli,

    két évre igényelhetik a kettős háztartásvezetést, ha az kereső az osztrák munkavégzés mellett Magyarországon is folytat kereső tevékenységet.

Fontos!

Egyedülállók esetében maximum 6 hónapra korlátozódik a kettős háztartásvezetés elszámolási lehetősége. Csak a ténylegesen felmerülő költségek írhatók le a hazautazást illetően, ilyen az üzemanyagköltség, autópályadíj, amortizáció, biztosítás, stb. de mindez nem lehet több mint évi  3.672 €.
A kilométerpénz elszámolásához szükséges az útnyilvántartás (Fahrtenbuch) vezetése, melynek tartalmaznia kell a dátumot, indulás-érkezés helyét, megtett km-t, átlagfogyasztást, egységnyi, illetve az összes felhasznált üzemanyag költséget.
A jövedelem megszerzésére és megtartására fordított kiadások csak abban az esetben hatnak adócsökkentő módon, ha éves összegük együttesen meghaladja az 132 Eurót.Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.