Logo
like 3600

Korlátlan és korlátozott adókötelesség Ausztriában – kire, hogyan érvényes?


Korlátlan és korlátozott adókötelesség Ausztriában – kire, hogyan érvényes?

Mi az a korlátlan adókötelezettség?

Azon személyek, akik Ausztriában állandó vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkeznek (állampolgárságtól függetlenül), korlátlanul adókötelesek Ausztriában, tehát adhatnak be adóvisszatérítést is.

Mi az a korlátozott adókötelezettség?

Korlátozott adókötelesek azok a személyek, akik nem rendelkeznek min. 6 hónap állandó vagy ideiglenes lakcímmel Ausztriában. Ebben az esetben nyilatkozhat a korlátlan adókötelességet illetően, amennyiben Magyarországról származó jövedelme adott évben nem haladta meg a 11.000 € összeget vagy amennyiben meghaladta ezt a határt, az nem több az osztrák jövedelmének a 10%-ánál.
Ennek nyilatkozatára szolgál az L1i nyomtatvány, melyhez csatolni kell az E9-es magyar jövedelemigazolást. Ez utóbbit a magyarországi Adóhivataltól kell kikérni.

Fontos! Ha valaki 6 hónap ausztriai tartózkodást tud igazolni (Meldezet-tel), akkor visszamenőleges hatályú a korlátlan adókötelezettsége, tehát nem kell magyarországi jövedelemigazolást benyújtani a Finanzamt-nál!Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.