Logo
like 3600

Ki kaphat egyedül kereső / nevelő adókedvezményt?


Ki kaphat egyedül kereső / nevelő adókedvezményt?

Ha valaki egy vagy több gyermekért legalább hét hónapig családi pótlékot kapott, számára lépcsőzetes gyermekpótlék lép életbe:

 

Amennyiben az adófizető gyermekpótlékra jogosult, a fenti összegekre (tehát legalább 494 € összegre), mint negatív adóra lehet jogosult. Igényelhetik a családban egyedül keresők és gyermeküket egyedül nevelők is.

Egyedül kereső az a személy, aki a naptári évben hat hónapnál hosszabb ideig házas családi állapotú és korlátlanul adóköteles házastársától nem él állandóan külön vagy aki a naptári évben hat hónapnál hosszabb ideig korlátlan adóköteles élettárssal él házassághoz hasonló közösségben, miközben kettejük egyike legalább egy gyermekért részesül a gyermek után járó adókedvezményben.

Egyik esetben sem szabad azonban a (házas-) társ jövedelmének bizonyos határokat meghaladnia!
Fontos, hogy az egyedül keresők adókedvezményében mindig csak egy fél részesülhet! Ha mindkét fél (pl. egyetemista pár esetében gyermekkel) eleget tesz a feltételeknek, akkor a nagyobb jövedelmű fél részesülhet az egyedül kereső adókedvezményben. Ha mindkét fél jövedelme egyenlő, vagy nincs jövedelmük, akkor a nőt illeti az adókedvezmény, kivéve, ha a férfi vezeti túlnyomó részben a háztartást.

Gyermekét (gyermekeit) egyedül nevelő az a személy, aki a naptári évben hat hónapnál hosszabb ideig nem él házasságban vagy házassághoz hasonló közösségben és legalább egy gyermekért részesül a gyermekek után járó adókedvezményben.


Jövedelemhatárok

Házasságban vagy házassághoz hasonló közösségben legalább egy gyermekkel a (házas-) társnak legfeljebb 6.000 € jövedelme lehet évente. Figyelem! Abban az esetben is, ha az egyedül kereső / gyermekeit egyedül nevelő kedvezményt már év közben figyelembe vette a munkáltatója, ne felejtse el az adóbevalláskor  kitölteni az egyedül kereső / gyermekeit egyedül nevelő tételre vonatkozó rovatokat!
Ha ezt elmulasztja, akkor ezt a tételt utólag – és szándéka ellenére – meg kell adóztatnia!Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.