Logo
like 3600

Familienbonus Plus 2019. Január 1-től


Familienbonus Plus 2019. Január 1-től

Mi a Familienbonus Plus és milyen összegben jár a családoknak és van-e felső határa?

A Familienbonus Plus az éves befizetett személyi jövedelmadó összegéből leírható családi juttatás, mely maximum 1500€ összegig érvényesíthető/gyermek/év a gyermek 18. életévéig. Ezt követően ha a gyermek még jogosult családi pótlékra (tovább tanul 24 éves korig), akkor 500 €/gyermek/év összegig vonható le az adóalapból. Például: Ha valaki eddig évi 3000€ személyi jövedelemadót fizetett és van két (18 év alatti) gyermeke, akkor 100%-ban vissza igényelheti a befizetett adóját. A Familienbonus Plus-t a gyermek lakóhelye szerinti tagország árszínvonalához igazítják, indexálják, így a magyarországi lakcímmel rendelkező gyermek esetében ez az összeg 1686€. Az osztrák kormány a Familienbonus Plus bevezetésével, megszünteti az eddigi két családi kedvezményt (Kinderfreibetrag és a Kinderbetreuungkosten) a családtámogatási rendszer egyszerűsítése, átláthatósága érdekében.

Milyen összegű jövedelemnél lesz érezhetően hatásos a támogatás?

Már az első adóba befizetett eurótól érezhetővé válik. Teljes kimerítése azonban, 1 gyermek esetében 1700€-os bruttó jövedelemnél lesz lehetséges.

Milyen módon lesz igénybe vehető a Familienbonus Plus?

A munkaadón keresztül, havonta folyamatosan a bérelszámoláshoz kötötten. Vagy évente egyszer visszamenőleg, az adó visszatérítéshez kapcsolva lehet majd érvényesíteni ezt a támogatást. Ha a munkáltatón keresztül kéri a Familienbonus Plus-t, havonta fogja érezni jövedelme adócsökkenését, viszont ez esetben előfordulhat, hogy az indexálás nélküli összeg kerül kifizetésre és adó visszatértésnél a jogtalanul kifizetett támogatást visszavonják. Ezért javasolt a támogatást az adó visszatérítéshez csatolva igényelni.

Hogyan lehet a Familienbonus Plus-t a gyermeket nevelő házastársak között megosztani?

 Házastársak között ez a támogatási juttatás megosztható. Adó visszaigényelésnél a szülök egyike veheti igénybe az egész 1500€ (500€) összeget, vagy kettejük között 50-50% megoszlik (750/750, 250/250).

Mivel a Familienbonus Plus támogatás egy gyermek esetében évente csak egyszer meríthető ki teljes összegében, ezért két szülő között a maximális felhasználhatóság 750/750 illetve 250/250 €-ban oszlik meg.

Külföldön élő gyermekek esetében is fennáll a juttatás jogosultsága?

A törvényben leírt összeghatárig a Familienbonus Plus az ország területén élő (állandó lakás) gyermekek után igényelhető.

 Az Eu/EGK és Svájc területén élő/lakcímbejelentett gyermekek esetében az illető ország életszínvonalának megfelelően lesz indexálva (csökkentve/megemelve) a juttatás.

Eu/EGK területén kívül, harmadik országokban élő gyermekek esetében a Familienbonus Plus nem igényelhető.

Ugyanez az elv érvényesül a gyermeküket egyedül nevelők, egyedül keresők és a tartásdíjra kötelezettek esetében is.

Mennyit kapnak ebből a juttatásból a csekély jövedelemmel rendelkező és az adófizetésre nem kötelezett szülök?

A Familienbonus Plus családtámogatási kedvezmény az érintett szülők adókötelezettségét hivatott csökkenteni. A csekély jövedelemmel rendelkező szülőknek nincsen adókötelezettségük. Ezért a családtámogatási kedvezményt nincs miből levonni, ezáltal a kedvezménytől teljesen elesnek. Az egyedül keresők és gyermeküket egyedül nevelők számára évente 250€/gyermek (Kindermehrbetrag) juttatás lesz kiutalva. Abban az esetben ha legalább 11 hónapon keresztül (330 nap) munkanélküli/minimál megélhetési segélyt kaptak, ez a támogatás már nem jár nekik.

Különélő szülök esetében hogyan kerül felosztásra a Familienbonus Plus ?

A juttatás különélő szülök esetében is jár a gyermekek után. Ez esetben a Familienbonus Plus-t a családi pótlékra és/vagy a tartásdíjra jogosult személy veheti igénybe. A keretösszeg megosztható lesz a felek/jogosultak között.

Ez azt jelenti, hogy az egyik szülő gyermekenként leírhatja a teljes 1500€-t (ill. 500€). Vagy a leírható összeg egyenlő arányban feleződik meg a családi pótlékra jogosult és a tartásdíjra kötelezett szülő között. (750/750 ill. 500/500)

Gyermekenként a támogatás teljes összegében évente egyszer kerülhet elszámolásra, ezért a két fél közötti a maximális feloszthatóság 750/750 ill. 250/250 euróban merülhet ki.

Vállalkozó (aki nem alkalmazott), igényelheti a Familienbonus Plus-t?

Vállalkozó esetén az éves adóbevallással egyidőben lehet a bónuszt elszámolni. Tehát első alkalommal a 2019 év adóbevallásakor 2020-ban.

Milyen mértékű az Európai uniós tagállamokban a Familienbonus Plus indexálása?

A Familienbonus Plus-t a gyermek lakóhelye szerinti Eu/EGk és (Svajc) tagország árszínvonalához igazítják. Kérelmezni ugyanolyan módon kell, mint az Ausztriára vonatkozót. A konkrét összegekkel kapcsolatos információ a következő honlapon található: Familienbonus Plus-Absetzbeträge-EU-Anpassungsverordnung, BGBl. II Nr. 257/2018

Forrás: www.bmf.gv.at

 


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.