Logo
like 3600

Elektronikus úton beadott magyar adóbevallás


Elektronikus úton beadott magyar adóbevallás

Az elektronikus úton beadott magyar adóbevallások esetén nem állít ki a NAV E9-es jövedelemigazolást.

 

A külföldön dolgozó magyar munkavállalók esetén csak személyesen beadott adóbevallást fogad el a NAV abban az esetben, ha E9-es jövedelem igazolást is szeretne igényelni. Ennek az az oka, hogy a Nav által elkészített adóbevallás tervezeten (elektronikus úton beadott kérelmen) nem szerepel a kettős adóztatást kizáró egyezmény szerinti belföldi adó alól mentesített jövedelem.

 


 

Az E9 jövedelemigazolás nyomtatvány egyébként a NAV helyi kirendeltségein kérhető. Az adóigazolás adott tárgyévre a magyar SZJA bevallást követően kérvényezhető. Amennyiben osztrák adó visszatérítésnél több évet szeretnénk visszaigényelni, akkor az összes évről külön E9 igazolást kell kérni.

A nyomtatványt a személyes adatok birtokában a lakóhely szerint illetékes NAV tölti ki és igazolja le. Amennyiben az osztrák adó visszatérítés benyújtásakor a kérvényező személy egyedül keresőnek számít, akkor a másik félnek (házastárs vagy élettárs) is E9 nyomtatványt kell kérni, mellyel igazolja, hogy nem volt, vagy éves jövedelme 6000 Euró alatt van. Az adózónak a jövedelemigazolás kiadáshoz akkor is kell bevallást benyújtania, ha Magyarországon egyáltalán nem keletkezett adóköteles jövedelme, ebben az esetben csak a külföldön megszerzett jövedelmet tünteti fel (ez a jövedelem NEM adózik itthon).

Fontos megjegyezni, hogy az igazolás kiállításához szükséges, hogy az ügyfél az igazolni kért időszakban Magyarországon lakóhellyel rendelkezzen, azaz az adóügyi illetősége belföldön legyen. Magyar lakcímkártyával kell, hogy rendelkezzen az adózó. Külföldi címet a NAV nem fogad el lakcímként és megtagadhatja az E9 nyomtatvány kiadását.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.