Logo
like 3600

Az ausztriai munkavállalás előnyei és hátrányai


Az ausztriai munkavállalás előnyei és hátrányai

01. Szuper pénzek

Az átlagos magyar fizetés mintegy 2 és 5-szörösét is meg lehet keresni kint (mindössze pár kilométerrel arrébb) ugyanazzal a munkával. A kinti fizetés 250.000 FT-tól indul és kb. 600.000 FT-ig elérhető – kivéve, ha pl.: csillagászok vagyunk 🙂 – mert akkor határ a csillagos ég.

 


 

02. Extra juttatások

Alanyi jogon szinte mindenkinek jár a 13. és 14. havi fizetés, valamint a Pendlerpauschale – magyar nevén üzemanyag-térítés. De szuper összegű a családi pótlék és a GYES is. Számos helyen (főképp a kereskedelemben) teljesítményarányos jutalékot is fizetnek.

 


 

03. Idegen nyelvek fejlesztése

A német mellett az angol nyelvtudásodat is fejlesztheted. Miért? Csupán azért, mert az osztrákok döntő többsége kifogástalan középszintű angol nyelvtudással rendelkezik. Ha valami nem jut eszedbe németül, akkor bátran mondd azt angolul – 99% – hogy érteni fogják.

 


 

04. Új kultúra megismerése

Felfedezhetsz egy, a magyartól eltérő más kultúrát. Az osztrákok java-része nyitott, elfogadó és nyugodt ember. Zömük segítőkész és udvarias. Mi magyarok az élet számos területén tanulhatnánk még tőlük.

 


 

05. Saját magad fejlesztése

A kinti munkavállalás során rengeteget fejlesztheted önmagadat azáltal, hogy a megszokottól eltérő problémamegoldási formákkal találkozhatsz. Ott kint számos feladatot egészen másképpen kell megoldani, mint itthon Magyarországon.

 


 

06. Presztízs az önéletrajzodban

Későbbi munkavállalás során előnyt jelent mind a hazai, mind pedig a külföldi jelentkezéseid során. Efelett senki nem fog szemet hunyni. Hiszen vannak, akiknek sikerült kijutniuk – és vannak, akiknek nem.

 


 

07. Vezetési rutin megszerzése

A külföldön dolgozók nagy része rengeteget ingázik. Ez egy remek lehetőség arra, hogy tökéletesítsd az autóvezetési rutinodat. Sokat leszel úton, ezért meg fogsz tanulni vezetni a kellemetlen időjárási viszonyok mellett is úgy, mint – eső, köd, hó és így tovább. Emellett toleránsabb leszel a dugókat és baleseteket tekintve is.

 


 

08. Alázatot fogsz tudni tanulni

Ausztriában kevésbé lesz a haverod a főnököd és szinte biztosan mindig éreztetni fogják veled, hogy te vagy az alkalmazott. El fogod tudni sajátítani, hogy az üzletben – kivel s hogyan kell beszélned.

 


 

09. Több információ

Többet fogsz tudni a világról és egy más nézőpontból szemlélheted a hazai viszonyokat. Pro és kontra értesülni fogsz mindenről. Látni fogod, hogy amit odahaza fehérnek azt külföldön feketének gondolnak.

 


 

10. Önbizalmat kapsz más dolgokhoz is

Ha elhatározod magad és most mersz, akkor később is merni fogsz. Egy új kaland, egy kihívás, ami mindig emlékeztetni fog arra, hogy többre vagy képes – mint a többiek. Egy motiváció, egy életérzés – valami plussz – ami a többieknek nincs.

 

HÁTRÁNYOK

 

01. Rengeteg ingázás

Sokat kell majd autóznod. Rengeteget leszel úton. Elképzelhető, hogy akár 5 évente autócserére is gyűjtheted majd a pénzed egy részét. Az erre elfecsérelt idődet senki sem fogja visszaadni és nem is fizetik ki.

 


 

02. Csak külföldi maradsz

Hiába leszel jó, régi és megbízható munkaerő – a sorban mindig hátrább leszel azokkal szemben, akik eredendően is oda tartoznak. Ez a pecsét örökre rajtad marad és esélyed sincs “lekaparni”.

 


 

03. Többet várnak tőled

Az előző pontból származtatva, tőled mindig többet fognak elvárni. Neked mindig többet kell majd csinálnod. Neked mindig elsőként kell majd ott-lenned. Neked majd sosem szabad ellentmondanod.

 


 

04. Az itthoni irigyek

Közben ezzel egyidejűleg itthon majd mindig lesznek sárgák, akik csak a saját életük viszontagságait fogják hajtogatni és egyfolytában felhánytorgatják majd, hogy te mennyit keresel, meg hogy neked milyen könnyű… miközben ők ugyanúgy saját sorsaik kovácsai – éppúgy ahogy te is…

 


 

05. Hiányozni fog a haza, Magyarország

Többet leszel idegen vizeken, ezért hiányozni fognak az itthoni ízek s illatok. Hiányozni fog minden, amit az otthon nyújthat. Épphogy hazaértél már mehetsz is majd vissza. Ha egyszer rászántad magad, akkor később sem lesz ez másképpen.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.