Logo
like 3600

Az ausztriai adó-visszatérítésről általánosságban


Az ausztriai adó-visszatérítésről általánosságban

Hallottál már az ausztriai adóvisszatérítésről?
Ha már dolgoztál kint, akkor biztosan. Azt viszont keveseb tudják, hogy egészen pontosan mikor és milyen jogcímen, mennyit lehet igénybe venni. Az interneten olvasgatva könnyen futhatsz téves vagy már elavult információkba. Arról már nem is beszélve, hogy a bürokrácia útvesztőiben könnyű eltévedni, ezt nehezíti, hogy az ügyintézés és a kitöltendő papírok mind németül vannak. 

Kik jogosultak?

Minden Ausztriában jövedelemmel rendelkező munkavállalónak, állampolgárságtól függetlenül joga van adóvisszatérítést igényelni, akár 5 évre visszamenőleg. Korlátlan adókötelezettség jár azoknak, akik osztrák állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek és Ausztriában dolgoznak.

Akinek nincs Asztriában állandó vagy ideiglenes lakcíme, de ott vállal munkát, mint magyar állampolgár, korlátozottan adókötelesnek számít. Akinek Ausztriában minimum egy éve állandó lakcíme van, nem köteles (de hasznos) E9-es magyar jövedelemigazolást mellékelni a kérelem benyújtásakor.

Ha Ausztriában dolgozol, béredből automatikusan levonásra kerül a béradó, mely egy részét vissza tudod igényelni. Emellett csökkentheti az adóalapot, ha egyedül keresőnek számítasz, ha gyermekeid is vannak, akik után ausztriai családi pótlékot is igényeltél.

Lényeges információ, hogy az elbírálás hossza akár 6 hónap is lehet, de átlagosan pár hét alatt megkapod a bankszámládra a visszaigényelt adót. Ha több évre egyszerre kell be adni a kérelmet, minden évet más ügyintéző fog elbírálni, tehát előfordulhat, hogy a 2. évre szólót megkapod, mondjuk 2 hét elteltével, de a 2. évit például csak a 16. hét végén. A lényeg, hogy ha biztos vagy benne, hogy megfelelően nyújtottad be a papírokat, akkor türelemmel kell várnod. 

Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen jogcímen és mennyit igényelhetsz vissza, illetve szeretnéd, hogy biztos kezekbe kerüljön az osztrák adó visszaigénylésedet, keresd irodánkat és biztos lehetsz benne, hogy kérelmed tökéletesen lesz beadva.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.