Logo
like 3600

Ausztriai munkaszerződés és bejelentés szabályai


Ausztriai munkaszerződés és bejelentés szabályai

Ausztriában a munkavállaló alkalmazása minden esetben egy általános kollektív Osztrák munkaszerződés megkötésével kezdődik, amely az adott ágazatban jellemző jogosultságok és jogok alkalmazására szolgálnak. Ezeket mindig szezonok előtt állítja ki a munkaadó a sikeres felvételt követően .

Az Osztrák munkaszerződésnek minden esetben tartalmaznia kell a következőket:
– a munkaadó és a munkavállaló adatait,
– a várható munkába állás kezdetét,
– az előre látható ausztriai munkavégzés végét,
– a bruttó és nettó bért,
– a munkaidőt,
– a próbaidőre, a felmondásra és a szabadságokra vonatkozó rendelkezéseket, illetve
– a túlórák elszámolásának rendjét. E mellett a havi bérelszámolás intenzitását, a társadalombiztosítási rendelkezéseket, a magán nyugdíjpénztári jogosultságot is bele kell foglalni. A szerződés tartalmazza ezen felül, hogy a havi bérelszámolásnál a hónap végén minden munkavállaló számára ki kell állítani a munkaadónak egy részletes bérelszámolási jegyzéket, a bérpapírt.

A szabályszerű bérelszámolásnak tartalmaznia kell a keresett összeget, valamint a munkáltató által munkabérből a törvényi előírás értelmében levonandó és befizetendő adókat, társadalombiztosítási járulékokat és egyéb hozzájárulásokat. Az adott havi túlórák számát és időbeli elhelyezkedését is fel kell hogy tüntesse a munkaadó.

Az ausztriai kollektív munkaszerződésben foglalt megállapodások egy meghatározott ágazat munkavállalóira érvényesek és a legfontosabb munkafeltételeket tartalmazzák. Szabályozzák a minimáljövedelmet, azaz a kollektív szerződések befolyással vannak a munkaszerződések kialakítására, és így részben meghatározzák azok tartalmát. Ausztriában a kollektív szerződések biztosítanak a munkavállalók számára olyan fontos jogosultságokat, mint a 13. havi (szabadságpénz) és a 14. havi (karácsonyi pénz) és az éves esetleges béremelések.

Fontos!
A foglalkoztatás a társadalombiztosítási bejelentéssel kezdődik. A munkavállalót a munkáltatónak a munkába lépést megelőzően be kell jelentenie az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz (Gebitkrankenkasse). A munkáltatónak át kell adnia a munkavállaló részére erről egy a társadalombiztosító által hitelesített másolatot a bejelentés tényéről.

A szerződés részletei minden szakmában változhatnak, de az általános kritériumok minden esetben törvényileg határozott szabályok alapján kell, hogy meghatározásra kerüljenek. Fontos minden részletre ügyelni akár határozott, akár határozatlan időre köttetik a szerződés. A téli és a nyári szezonok is jellemzően határozatlan időre szólnak, mivel a szezon végét a foglalások mennyisége és az időjárás is befolyásolhatja.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.