Logo
like 3600

Adó-visszatérítéssel és bevallással kapcsolatos tudnivalók


Adó-visszatérítéssel és bevallással kapcsolatos tudnivalók

Ausztriai adóbevallás 2021

Ausztriai munkavállalóként, csak bizonyos esetekben kell kötelező adóbevallást készíteni, de lehetőség van és érdemes önkéntes adóbevallást benyújtani, mert így lehet érvényesíteni a munkáltató által nem igényelt juttatásokat.


Kell- e Magyarországon adót fizetni az Ausztriában szerzett jövedelem után? Magyarország és Ausztria között létezik egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről, így ennek értelmében az Ausztriában adózott jövedelem mentesül Magyarországon az adófizetés alól.

Mikortól igényelhető vissza adó 2022-ben Ausztriából? 2022. februártól lehet beadni a 2021-es évre vonatkozó visszatérítési igényt. Visszamenőleg a 2017, 2018, 2019, és 2020 évre szóló adó-visszaigénylést év közben bármikor beadható.

Mi a folyamata az adó visszaigénylésnek? Arra az évre, amelyikre adó-visszatérítését igényli, rendelkeznie kell magyar adóbevallással. Amennyiben nem volt jövedelme Magyarországon, úgy nullás adóbevallást kell készíttetni, amelyen az osztrák jövedelmedet is be kell vallani. Ez alapján a NAV kiállítja a magyarországi jövedelmedről szóló E9-es adó igazolást.


Gyakori hibák

Az évek folyamán egyre több elrontott, hibás bevallással találkozunk. Nem is lennénk igazán magyarok, ha nem szeretnénk kiadásainkon spórolni! Vannak barátaink, ismerőseink, akik segítő szándékkal elmagyarázzák, hogyan kell az ausztriai adónkat visszaigényelni. Így nem kérjük ki szakember véleményét, pedig a hibásan beadott nyomtatványok elhúzódó ügyintézést és kellemetlen perceket okoznak.Nézzük akkor a leggyakoribb 7 hibát az önkéntes ausztriai költségelszámolás igénylése során:


1. A jogszabályok hiányos ismeretében olyan kedvezményt szeretne igénybe venni, amire nem jogosult.
2. Rosszul adja meg a nemzetközi bakszámla számát, vagy nem adja meg.
3. Az adó-visszatérítést igénylő nem írja alá a papír alapú adóbevallást.
4. Nem csatolja a szükséges igazolásokat.
5. Nem adja meg a kifizető helyek számát.
6. Nem tünteti fel a társadalombiztosítási számát a megfelelő helyeken.
7. Az igénylő korlátozottan adóköteles, de a bevalláshoz nem csatolja a korlátlan adókötelezettség figyelembe vételéhez szükséges mellékletet

Érdemes minden esetben szakember segítségét kérni, hogy elkerüljük a kellemetlenséget, és probléma esetén támogatói segítséget kapjunk!


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.