Logo
like Eddig 2644 Like

Tippek ausztriai, osztrák adózáshoz 2017 / 2018


Tippek ausztriai, osztrák adózáshoz 2017 / 2018

1. Tipp

Ausztriában, a magyar gyakorlattal ellentétben, nem az adót kell bevallani, hanem az adott adóév alatt felmerült költségek kerülnek bevallásra. Ezért hívják éves költségbevallásnak. A munkáltatónak az idei évre vonatkozó éves bérigazolásokat 2018.02.28-ig kell leadni a munkahely szerint illetékes adóhatóságnál. Ebből az igazolásból a dolgozó rendelkezésére is bocsáthat egy példányt szintén 2018.02.28-ig, de ez nem kötelező, amennyiben az év folyamán minden hónapra megkapta a dolgozó a havi bérelszámoló-igazolását /Lohnzettel. A költségbevalláshoz nem kell csatolni ezt az igazolást, de ha a bírálat során az adóhivatal ellenőrzést végez, bekérheti ezt a dokumentumot. Szintén ezen az igazoláson található a teljes éves befizetett adó összege is, mely irányadó ahhoz, hogy a költségbevallást követően mekkora összegű jóváírásra számíthat a dolgozó.

2. Tipp

Az éves költségbevallásban nagyon sokféle kiadás bevallására van lehetőség. Ezek egy része adóalapot csökkentő tételként jelenik meg. Ezek a típusú költségek nem kerülnek kifizetésre, hanem az éves bruttó munkabért terhelő költségként jelentkeznek. Mivel Ausztriában 2016 -ban felváltotta az addigi 3 sávos adózási formát a 7 sávos, tehát nagyon fontos, hogy az adóalap csökkentő költségekről is tájékozódjon a dolgozó. Ide tartozik például a gyermekkedvezmény, melyet abban az esetben, ha mindkét szülő Ausztriában dolgozik, megosztva is igényelhetnek. Fontos azonban tudni, hogy csak abban az esetben célszerű megosztani a gyermekkedvezményt, ha mindkét szülő 11.000 euró felett keresett éves szinten. A gyermekkedvezmény igénylésénél nem feltétel a családi pótlék folyósítása és 1-2 hónapos munkaviszony esetén is igényelhető.

3. Tipp

A költségbevallásban igényelhető adóalap csökkentő tételek másik fontos eleme az un. ingázói átalány /Pendlerpauschale/. A munkahely és a lakóhely között megtett kilométer alapján egy táblázatban határozták meg az leírható költség nagyságát. Nem szükséges hozzá semmilyen igazolás, tankolási bizonylat, vagy kilométerkönyv. Ez a táblázat a naponta ingázó munkavállalókra vonatkozik. Vannak azonban olyan dolgozók is, akik csak hetente egyszer járnak haza a magyarországi lakcímre. Amennyiben nem rendelkeznek ausztriai melléklakcímmel, úgy ők is a táblázat alapján kerülnek besorolásra és ez alapján kérhetnek részleges költség-jóváírást.

4. Tipp

Az adóalap csökkentő tételek harmadik fontos eleme az un. hazajárási költség. Ennek feltétele, hogy az ausztriai munkavállalónak bejelentett ausztriai melléklakcíme legyen és ezt hivatalos Meldezettel-lel /ausztriai lakcím-bejelentővel/ le tudja igazolni. Ilyen esetekben még kettős háztartás – vezetési költségek is leírhatók. Ilyen tételt akkor lehet érvényesíteni, ha az Ausztriában fenntartott lakásról hivatalos bérleti szerződés van és az erre befizetett díjakról a főbérlő tételes éves kimutatást tud adni a bérlőnek /dolgozónak/. Az osztrák bérlakások esetében a bérleti díj sok esetben már tartalmazza a teljes vagy a részleges rezsiköltséget is. Ha több dolgozó bérli ugyanazt a lakást, akkor természetesen ennek költségeit csak egy személy írhatja be a bevallásba.

5. Tipp

Az adóalap csökkentő tételek mellett vannak a költségbevallásban érvényesíthető olyan tételek, melyek ténylegesen kifizetésre kerülnek, így növelve az adójóváírás összegét. Az egyik ilyen tétel a gyermeküket egyedül nevelő munkavállalók esetében az un. egyedülnevelő-kedvezmény. Ennek feltétele, hogy a dolgozó az eltartott gyermeke / gyermekei után kapja az osztrák családi pótlékot folyamatosan és adott adóévben minimum 7 hónapra már folyósítottak. Olyan munkavállalók esetében ,ahol a Magyarországon/vagy szintén Ausztriában/ dolgozó partner éves jövedelme nem éri el a 6000 eurót, igényelhető az un. egyedülkereső-kedvezmény. Ennek szintén feltétele, hogy az igénylést megelőzően folyósítottak minimum 7 hónapra ausztriai családi pótlékot. Mind az egyedülnevelő-, mind pedig az egyedülkereső-kedvezmény összege a gyermekek számától függ. Ha a családban 3 vagy több gyermeket nevelnek, akkor többgyermekes pótlékot is lehet igényelni. Ennek feltétele a minimum 6 hónapra kifolyósított ausztriai családi pótlék és a szülők összes éves jövedelme nem haladhatja meg az 55.000 eurót.


Vissza

Ausztriai vagy Németországi ügyintézésre van szüksége?

Foglaljon időpontot online az időpontfoglalás menüpontban! Kérjen személyes találkozót Magyarországon, Sopronban telefonon a +36 20 626 5200-as telefonszámon.